a venit vremea sa scrie si colega noastra Lalla un lung editorial care sa fie publicat in revista clanului.
O sa-mi permit sa-l prefatez eu cu o scurta introducere
Fondatorul nostru 30. s-a retras din CF prin octombrie sau noiembrie 2010, invocind viata personala, schimbarea iminenta a domiciliului, lipsa de timp etc.
La vremea respectiva Florin era oarecum o exceptie, CF era in virf si se juca masiv. Cam de prin februarie, martie 2011, au inceput retrageri masive, ajungindu-se spre vara sa mai fie online gen 2 sau 3 pe seara dintr-un clan clasic de 90-100 membri. Chiar daca intre timp o parte s-au intors la CF part-time (adica joaca, dar mult mai rar decit inainte), jocul nu si-a revenit niciodata, adica nu se compara cu ce-a fost.
Motivele sint stiute, nu mai revenim.
Ce se intimpla insa dupa Crossfire?
Au fost mai multi (incepind chiar cu 30.) care au incercat sa atraga fostii colegi din CF in jocurile-alternative in care se mutasera, cele mai uzuale variante fiind MW2/3 si BF2/3. Nu s-a reusit nimic. Practic, s-a ales praful de fostele comunitati, nici una din variante n-a atras aproape pe nimeni. De ce? Eu banuiesc citeva motive si o sa le insir mai jos dar o astept pe Lalla sa detalieze intrucit e mai obiectiva ca mine, fiind dintre cei putini care au ramas full-time in CF.
1. banii -> jocurile de Steam si Origin sint cu bani fata de CF care era oarecum gratis ori marea masa de jucatori de CF erau adolescenti, fara acces la card si deci fara posibilitate de a cumpara (sau nu asa usor) jocuri de genul asta.
Bine, o sa ziceti, dar in unele cazuri, jocurile s-au oferit cadou din partea cuiva deci nu-i costa nimic.
2. calculatoarele -> CF merge pe orice calculator, MW3 nu prea iar schimbarea PC costa multi bani pe care nu toti ii au sau sint dispusi sa-i dea.
Bine, o sa ziceti, dar inca sint persoane care au PC bun, au primit jocul cadou si tot au renuntat si s-au intors la CF.
3. inertie, lipsa de chef in a invata un joc nou si mult mai dificil si complex si alte motive asemenea.
4. varietatea de jocuri de pe Steam/Origin face improbabil ca multi playeri sa aleaga acelasi joc, ci in practica fiecare din ei joaca altceva, gusturile difera etc.
sau 5. sint si unii carora chiar le place jocul (CF) si n-au nici un motiv sa renunte la el, desi ar putea.
Eu cam asa vad lucrurile dar cum ziceam astept o parere elaborata si argumentata din interiorul sistemului